Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 efekty

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

PODPROGRAM 2019– efekty
Fundacja Dobry Duszek z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Radomiu realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2020 –sierpień 2020
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa,  pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały)
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
• Pomoc żywnościowa trafiła do 1390 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
– 72 260,17 ton żywności;
– 7344  paczek żywnościowych;

W ramach Podprogramu 2019 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej w ramach POPŻ przeprowadzono  warsztat edukacyjnych w ramach działań towarzyszących z zakresu
Ekonomi, Żywienia oraz Kulinarne.