Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Nasze działania rozpoczęliśmy od przekazania informacji drogą mailową do GOPS, MOPS z regionu radomskiego o naborze skierowań osób najbardziej potrzebujących na Podprogram 2017 – dystrybucja artykułów spożywczych. Dzięki tej współpracy dotarło do nas 1250 osób. Na tej podstawie w dniu 06.09.2017r. została zawarta umowa między Związkiem Stowarzyszeń Radomski Bank Żywności a Fundacją „Dobry Duszek”. Odbiór żywności zorganizowany został w 5 etapach:

• w każdym etapie beneficjenci byli powiadamiani za pomocą wiadomości sms lub telefonicznie o terminie, miejscu i godzinie odbioru żywności.

W ramach Programu dystrybucji żywności zorganizowane zostały warsztaty dietetyczne.

W środę, 4 kwietnia odbyły się warsztaty dietetyczne z udziałem naszych Podopiecznych, w ramach Programu Pomoc Żywieniowa. Organizatorem był Bank Żywności w Radomiu.
Warsztaty miały na calu zwiększenie świadomości w zakresie zdrowego i ekonomicznego odżywiania oraz rozważnego gospodarowania pieniędzmi.
Zajęcia podzielone były na 3 bloki tematyczne:
  • Zasady prawidłowego odżywiania pt.: „Jak zamiast jeść, zacząć się odżywiać?”
  • Warsztaty kulinarne pt.: „Zdrowe gotowanie na zawołanie”
  • Zasady ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego pt.: „Oszczędności drogą do przyszłości”
Uczestnicy czynnie i chętnie brali udział w warsztatach, w grupach przygotowywali pyszne i zdrowe dania z otrzymanych przepisów, takie jak: hiszpańską pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów lub sałatkę z kalafiorem i ananasem