Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

PODPROGRAM 2019– efekty
Fundacja Dobry Duszek z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Radomiu realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2020 –sierpień 2020
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa,  pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały)
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
• Pomoc żywnościowa trafiła do 1390 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
– 72 260,17 ton żywności;
– 7344  paczek żywnościowych;

W ramach Podprogramu 2019 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej w ramach POPŻ przeprowadzono  warsztat edukacyjnych w ramach działań towarzyszących z zakresu Ekonomi, Żywienia oraz Kulinarne.

Fundacja „Dobry Duszek” pomaga nie tylko najmłodszym, ale także całym rodzinom. Od 2005 roku Fundacja przekazuje także żywność wszystkim potrzebującym osobom- aktualnie w ramach programu PPOŻ 2014-2020.

W tej chwili „Dobry Duszek” pomaga 1350 osobom, którym przekazuje żywność z Radomskiego Banku Żywności. Działania te są prowadzone w ramach programu unijnego dostarczania żywności dla najuboższej ludności Unii Europejskiej, tak więc jego odbiorcami są rodziny wielodzietne lub niepełne oraz osoby samotne będące w trudnej sytuacji materialnej.Jeżeli możemy Ci pomóc lub znasz kogoś kto potrzebuje naszej pomocy skontaktuj się z nami.  tel. (48) 369 02 84.

W kolejnych latach udało nam się przekazać:

• 2005 – 2006 r.  pomoc otrzymało  300 osób – przekazano 10 908 kg żywności.
    Wrzesień  2006r.  dla 238 osób – żywność ze zbiórki „Podziel się posiłkiem” zorganizowaną przez:  Danone, Fundację Polsat, Bank Żywności.
  • Grudzień 2006r.   wsparcie otrzymało 200 osób – żywność ze zbiórki świątecznej zorganizowanej przez Radomski Bank Żywności.
  • wsparcie w formie żywności otrzymało 650 osób -29 418 kg żywności.
  • wsparcie w formie żywności otrzymało 1000 osób – 47 977 kg w tym Olkusz 4 077 kg żywności.
  • wsparcie w formie żywności otrzymało 1350 osób – 68 029,82 kg żywności. Olkusz dla 300 osób.
  • wsparcie w formie żywności otrzymało 1350 osób -przekazano 85 000 kg żywności.
  • przekazaliśmy paczki żywnościowe dla 1450 osób – 101 799,3 kg żywności.
  • przekazaliśmy paczki żywnościowe dla 1400 osób – 64 205,08 kg.
  • grudzień- 30 osób otrzymało świąteczne paczki ze zbiórki żywnościowej przeprowadzonej na terenie Radomia- w sumie 150kg.
  • styczeń- paczki żywnościowe dla 532 osób- 2 201,90 kg.
  • przekazano żywność 1200 osobom- w sumie 55 428 kg.
  • przekazano żywność 1200 osobom- w sumie 60,540 kg.
  • Od 2005 roku do 2020 r przekazaliśmy 350 tyś ton żywności